THE BIRD IS UNSEEN, YET ITS VOICE IS IN THE TREE | KUŞ GÖRÜLMEZ FAKAT SESİ AĞAÇTADIR






Site-specific installation with ink drawings, foil print of the map of Euphrates River and the booklet

400 x 600 cm

Goethe-Institut Ankara, 2022

Photos: Serhat Şatır


THE BIRD IS UNSEEN, YET ITS VOICE IS IN THE TREE

 

Eda Gecikmez

 

Goethe-Institut Ankara

 

16.06. – 31.08.2022


Exhibition | Press Release


Goethe-Institut Ankara, Galeri Vitrin (Gallery Showcase) hosts Eda Gecikmez’s solo exhibition titled “The Bird is Unseen, yet its Voice is in the Tree”. Based on the migration story of the White-eared Bulbul, the exhibition, which is accompanied by a series of talks, takes place between 16 June to 31 August 2022.


With a white cheek stain and a pale eye ring which is barely visible, the White-eared Bulbul – Pycnonotus Leucotis – is one of the species affected by the civil war in Syria. Living in the Deir Ez Zor region along the Euphrates River, these nightingales had to take refuge in Turkey like millions of other refugees who have lost their balance in nature and left their homes due to the war. Having been observed in Birecik district of Urfa since 2013, the White-eared Bulbul has entered the national bird inventory of Turkey.

 

Eda Gecikmez focuses on the stories that are being layered and intertwined by tracking a displaced bird in this research project, which she started in Ashkal Alwan Plastic Arts Association in Beirut between 2016 and 2017. Gecikmez creates a visual mass by transforming the images she accumulated during the research into ink drawings and moves the Euphrates River, another actor of the geography, over this drawings installation. A collage text written by the artist accompanies the exhibition in the form of a booklet, blending with these patterns and the waters of the river. 


Throughout the exhibition, a series of talks, which will bring together guests from different disciplines, focuses on the theoretical layers of the project.



Program of the Talk Series:


18.06.2022, 16:00 - Eda Gecikmez & Tuçe Erel, Goethe-Institut Ankara 

22.06.2022, 20:00 - Engin Sustam & Aylin Vartanyan Dilaver, Goethe-Institut Ankara YouTube channel

29.06.2022, 20:00 - Nesrin Algan & Kerem Ali Boyla, Goethe-Institut Ankara YouTube channel

06.07.2022, 20:00 - Ömür Harmanşah & Zeynep Sayın, Goethe-Institut Ankara YouTube channel


Public Talk program: https://www.youtube.com/watch?v=QByiTFiyF9w&list=PL3F9KT89L39I1UrRv_Mbl_9u5CQJd8saN


Eda Gecikmez (b.1984, Istanbul) graduated from Mimar Sinan Fine Arts University, Painting Department, in 2010. During her undergraduate education, she studied at the Faculty of Fine Arts of the Polytechnic University of Valencia in Spain for a year. In 2015, she was invited to an artist residency program in Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, Biella, Italy and Kultivera, Tranås, Sweden. She completed the Home Workspace Art Education Program organized by Ashkal Alwan - The Lebanese Association for Plastic Arts during 2016-2017. She received her master’s degree from Yıldız Technical University in Art & Design Faculty, Social Sciences Institute in 2019. Beginning in 2004, her works were featured in many exhibitions and art projects. 


The subject of Eda Gecikmez's current interests are gender, identity and urban politics related to the concepts of body and space. She associates social and political transformations with the history of art and focuses daily on the perspective of past and possible future imaginations. Gecikmez, who continues her Proficiency in Art Program at Hacettepe University Fine Arts Institute Painting Department, is represented by Galeri Nev. The artist lives and works in Istanbul and Ankara.


Tuçe Erel (b.1981, Ankara) is a Berlin-based independent curator, art writer, and cultural worker. She studied Sociology at METU (2005), and Arts Theory and Critic (MA program) at Anatolian University (2009). She did her second MA in Arts Policy and Management (with curating pathway) at Birkbeck College (2015). In 2017 February she co-curated “Now You are Here” with Seval Şener at Arte Sanat (Ankara) and curated “Fabric/ate” at Schneidertempel (Istanbul). In 2019, she curated “Hactivate Yourself” in 1a Space in Hong Kong. She also co-curated “Leviathan: A Capitalocene Beastiarum” (Berlin, 2021), “Sentient Matter” (Leipzig, 2021), and “Hackers, Makers, Thinkers: Collective Experiments in Social Fermenting” (Berlin, 2022). 

Her curatorial interests are archiving practices, ecology, Anthropocene, posthumanism and post-digital theories. Erel uses her sociology education in her curatorial research whereas she prefers to twist and challenge the conventional social science methodologies. In the last years, she explores the concept of hacking as a way to unbox the concept of bio-politics, Anthropocene, ecological crisis, naturecultures, non-human agency, artistic speculation and imagination. Since December 2019, she is a team member of Art Laboratory Berlin, assisting their hyrid-art oriented programme.



For the booklet:  https://drive.google.com/file/d/1O2Dfa2iLnMnvNvks7mYMPq-Oz9iWkEUR/view


KUŞ GÖRÜLMEZ FAKAT SESİ AĞAÇTADIR

 

Eda Gecikmez

 

Goethe-Institut Ankara

 

16.06. – 31.08.2022


Sergi | Basın Bülteni

 


Goethe-Institut Ankara, Galeri Vitrin’de Eda Gecikmez’in “Kuş Görülmez Fakat Sesi Ağaçtadır” isimli kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Akyanaklı Arap Bülbülü’nün göç hikayesinden yola çıkarak geliştirilen bu sanatsal araştırma projesi, bir konuşma programı ile birlikte 16 Haziran - 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek.


Beyaz yanak lekesi ve zor görülen soluk göz halkası ile Akyanaklı Arap Bülbülü – Pycnonotus Leucotis – Suriye’deki iç savaştan etkilenen canlı türlerinden biri. Fırat nehri boyunca uzanan Deir Ez Zor bölgesinde yaşayan bu bülbüller, savaştan dolayı doğadaki dengeleri bozulup evlerini terk eden diğer milyonlarca mülteci gibi Türkiye’ye sığınmak zorunda kaldı. 2013 yılından itibaren Urfa’nın Birecik ilçesinde gözlemlenen Akyanaklı Arap Bülbülü, Türkiye ulusal kuş envanterine girdi.


Eda Gecikmez; 2016-17 döneminde Beyrut’ta, Ashkal Alwan Plastik Sanatlar Derneği’nde başladığı bu araştırma projesinde, yerinden edilen bir kuşun izini sürerek katmanlaşan ve birbiri içine geçen hikayelere odaklanıyor. Gecikmez, araştırma süresince biriktirdiği imajları mürekkep desenlere dönüştürerek görsel bir yığın yaratıyor ve coğrafyanın bir diğer aktörü olan Fırat nehrini, bu desen kolajının üzerinde gezdiriyor. Sanatçının kaleme aldığı bir kolaj metin, yine bu desenler ve nehrin suları ile karışarak bir kitapçık şeklinde sergiye eşlik ediyor. 


Sergi sürecinde ise, farklı disiplinlerden isimleri bir araya getiren ve projenin kavramsal katmanlarına odaklanan bir konuşma programı düzenleniyor. 



Konuşma programı:


18.06.2022, 16:00 - Eda Gecikmez & Tuçe Erel, Goethe-Institut Ankara

22.06.2022, 20:00 - Engin Sustam & Aylin Vartanyan Dilaver, Goethe-Institut Ankara YouTube kanalı

29.06.2022, 20:00 - Nesrin Algan & Kerem Ali Boyla, Goethe-Institut Ankara YouTube kanalı

06.07.2022, 20:00 - Ömür Harmanşah & Zeynep Sayın, Goethe-Institut Ankara YouTube kanalı



Adres: Goethe-Institut Ankara

Atatürk Bulvarı 131, 06640 Bakanlıklar - Ankara

Tarih: 16 Haziran - 31 Ağustos 2022

Açılış: 16 Haziran 2022, Perşembe 18:00

Konuşma Programı Yürütücüsü: Tuçe Erel




Eda Gecikmez (d.1984, İstanbul), 2010’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında bir yıl İspanya Valencia Politeknik Üniversitesi San Carlos Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim gördü. 2015’te Cittadellarte – Fondazione Pistoletto, Biella, İtalya ve Kultivera, Tranås, İsveç’te sanatçı misafir programına davet edildi. 2016-2017 yıllarında Beyrut’da, Ashkal Alwan Plastik Sanatlar Derneği’nin düzenlediği Home Workspace Sanat Eğitimi Programı’nı tamamladı. 2019 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden, Sanat ve Tasarım Yüksek Lisans derecesini aldı. 2004 yılından başlayarak eserleri birçok sergi ve sanat projesinde yer aldı.


Eda Gecikmez’in son dönem çalışmalarının konusunu beden ve mekân kavramları ile ilişkili cinsiyet, kimlik ve kent politikaları oluşturur. Toplumsal ve siyasi dönüşümleri, sanat tarihi ile ilişkilendirerek geçmişten ve olası gelecek tahayyüllerinden bir perspektifle günümüze odaklanır. Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Resim Bölümü’nde Sanatta Yeterlik Programı’na devam eden Gecikmez, Galeri Nev tarafından temsil edilmektedir. Sanatçı, İstanbul ve Ankara’da yaşamakta ve çalışmaktadır.



Tuçe Erel (d. 1981, Ankara) küratör, sanat yazarı ve sanat profesyoneli olarak Berlin’de çalışmalarını sürdürmektedir. 2005’te ODTÜ (Ankara) Sosyoloji bölümünü, 2009’da Anadolu Üniversitesi (Eskişehir) Sanat Kuram ve Eleştiri Master programını, 2015’te Birkbeck Üniversitesi (Londra) Kültür Politikaları ve Sanat Yönetimi (Küratöryel branş) Master programını tamamladı. 2017 yılında, Seval Şener ile Arte Sanat (Ankara)’ta ‘Şimdi Buradasınız’ sergisinin eş küratörlüğünü, Schneiderstempel (İstanbul)’da ‘Fabrikasyon’ sergisinin küratörlüğünü yaptı. 2019’da 1a Space’de ‘Hactivate Yourself’ (Hong Kong) sergisini yaptı. Ayrıca, ‘Leviathan: A Capitalocene Beastiarum (Berlin, 2021), Sentient Matter (Leipzig, 2021) ve Hackers, Makers, Thinkers: Collective Experiments in Social Fermenting sergilerinin eş küratörlüğünü yaptı.  

Erel’in küratöryel ilgi alanında sanatsal olarak arşivleme uygulamaları, ekoloji, antroposen, posthümanizm, post-dijital teoriler yer almaktadır. Erel, sosyoloji eğitimini küratöryel araştırmalarında kullanırken, geleneksel sosyal bilimler metodolojilerini bükmeyi ve bu metodolojilere meydan okumayı tercih ediyor. Son yıllarda, biyo-politika, Antroposen, ekolojik kriz, doğakültürleri, insan olmayan varlıklar, sanatsal spekülasyon ve hayal gücü kavramına odaklanırken, hacklemeyi de bir araştırma yöntemi olarak kullanıyor. Aralık 2019’den beri Art Laboratory Berlin proje mekanının küratöryel ekibinde yer almaktadır.