KAPSÜL MANZARA | LANDSCAPE IN A CAPSULE , GALERİ NEV ANKARA
“KAPSÜL MANZARA”
7 KASIM – 8 ARALIK 2018
“Manzaraya bakan insanların çoğunda bir kapsül oluşur derler. Bu kapsül sanıldığı kadar küçük değildir. Bu kapsül manzara ile seyirci arasındaki medyumdur. Şayet manzaraya bakan bu kapsülü koparıp alabilse, ölçülemeyecek kadar mutlu olurdu ve yeryüzü üzerinde cenneti fethederdi.”
Henri Michaux, Sihir Diyarında*
Galeri Nev, bu yıl başında taşındığı yeni mekânı Kırlangıç Sokak’ta 2018-2019 sezonuna Eda Gecikmez ile başlıyor. Gecikmez’in sergisi “Kapsül Manzara” adını, Henri Michaux’un bir öyküsünden ödünç alıyor.
Eda Gecikmez sanatının temelini iktidarın ürettiği bütünlüğü parçalamak üzerine kuruyor. Daha önceki eserlerinde bunu, içinde bulunduğumuz düzeninin bir simülasyondan ibaret olduğu düşüncesinden yola çıkarak kolaj yöntemi ile ifade eden sanatçı, bu sergisinde açısını değiştiriyor. Gecikmez bu defa, iktidar tarafından bütünlüğü bozulmuş olana, yani parçaların oluşturduğu manzaraya bakıyor. Önce akmış, boyası dökülmüş, yosun tutmuş, rutubetten küflenmiş bir boşluğu kendisine fon yapıyor. Derken bu fonda, bir sihirbazın şapkasından çıkar gibi kabuğundan çıkan bedenler, yarı taş yarı insan varlıklar salınıyor. Aynı fon, birbiri üzerine yığılarak başkalaşmış nesneleri de bütünleştiriyor ya da manzaralaştırıyor.
Eda Gecikmez, “Kapsül Manzara” sergisinde aynı zamanda, sosyal mecralarda serbestçe dolaşan bazı beden parçalarını yakalayıp, onları da bütünleştiriyor, bu parçalardan âdeta yeni ve dev bir beden kuruyor. Yanyana getirdiği sırt, omuz, kol, ya da boyunlarda Gecikmez’i, üzerlerinin dövme ile sonsuza dek işaretlenmiş olması çekiyor. Eda Gecikmez bedenlerini manzaralar ile dolduran kişilerden Michaux’nun deyimiyle “koparıp aldıkları” ile onlara ve biz izleyenlere “ölçülemeyecek kadar mutlu olmayı” vaad ediyor.
Eda Gecikmez, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Resim Bölümü’nden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında bir yıl İspanya Valencia Politeknik San Carlos Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim gördü. Ardından Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat ve Tasarım Programı üzerine Yüksek Lisans programına başladı. 2004 yılından başlayarak içlerinde Apartman Projesi’nin Berlin’de düzenlediği “Stay With Me” sergisi ve Galeri Nev öncülüğünde yapılan NevNesil “Oyun Parkı”, George Orwell’e ithafla düzenlediği “1984” ve geçtiğimiz yıl Eylül ayında İstanbul DEPO’da gerçekleşen “Meleklerin Payı” isimli sergilerin bulunduğu pek çok karma sergiye katıldı. İlk kişisel sergisi 2013 yılında İstanbul’da Amerikan Hastanesi Galerisi Operation Room’da “Ödünç Alınmış Birliktelik” başlığı altında izlendi. Gecikmez, 2015 yılında Mardin Bienali’ne davet edildi. 2016- 2017 döneminde SAHA desteği ile Beyrut, Lübnan’da Ashkal Alwan’ın düzenlediği Home Workspace Programı’na katıldı.
* Henri Michaux, Sihir Diyarında, Çev. Engin Soysal, MonoKL Yayınları, 2015
EDA GECİKMEZ
“LANDSCAPE IN A CAPSULE”
NOVEMBER 7 – DECEMBER 8, 2018
“In most of the people looking at a landscape, they say, a capsule comes into being. And this capsule is not so small as it is thought. It is the medium, which is between the capsule landscape and the viewers. If the viewer were able to tear away this capsule off the landscape, s/he would be immeasurably happy, would conquer the paradise on earth.”
Henri Michaux, Au Pays de la Magie
Gallery Nev starts the exhibition season of 2018-2019 with Eda Gecikmez at its new venue in Kırlangıç Street, where it has moved in the beginning of this year. This first show borrows its name from the story of Henri Michaux: “Au Pays de la Magie”.
Eda Gecikmez constructs her art’s base on disintegrating the totality produced by the power. The artist had expressed this by collages in her previous works; her point of view being that the system we live in was all but a simulation. Now we see that she changed her position: this time she looks at the landscape formed by the parts and pieces of that totality which was disintegrated by the very power. She makes a groundwork from the flowed, discolored, mossy and musty emptiness at first, then some bodies and half stone half human beings, who are coming out of their shells, suddenly oscillate on this ground as if appearing from a hat of a magician. The same ground, this time, integrates or regenerates the objects that have become metamorphic as they overlap on to each other, as landscapes again.
In her paintings shown in “Landscape in a Capsule” exhibition, Eda Gecikmez also captures somebody pieces circulating freely in social media and integrates them too; in fact constructs a new and giant body out of those pieces. The body pieces such as backs, shoulders, arms and necks are bind together and it is indeed the tattoos on them, which the artist is interested. And this is how she promises us, the viewers, the “immeasurable happiness” – those “thorn away” landscapes that cover the bodies, bodies that are marked everlastingly, promises us to be happy.
Eda Gecikmez is a graduate of Mimar Sinan University, Painting Department of the Fine Arts Faculty. During her university years she attended Valencia Polytechnic San Carlos Fine Arts Faculty for a year. She received her master’s degree at Yıldız Technical University, Social Sciences Institute, Faculty of Art and Design. Starting from 2004, she participated in many group exhibitions, some of them are: "Stay With Me” organized in Berlin by Apartment Project; “Game Park” by NevNesil; “1984” dedicated to George Orwell; and in September last year, “Share of Angels” at İstanbul DEPO, which are all realized by Gallery Nev. Eda Gecikmez’s first solo show was “Borrowed Togetherness” and it took place in 2013 at American Hospital Gallery, Operation Room in İstanbul. In 2015 she was invited to the Mardin Biennial. During 2016-2017 she participated in the Home Workspace Program in Beirut, Lebanon arranged by Ashkal Alwan supported by SAHA.
---
Evrim Altuğ'un Gazete Duvar'daki yazısı:
https://www.gazeteduvar.com.tr/yazarlar/2018/11/11/sanatta-angara-havasi-gunesliparcali-bulutlu/
ayrıca, Yolgeçen programında sergiyi ve daha birçok şeyi konuşmuştuk, dinlemek için:
http://acikradyo.com.tr/podcast/210047