past event: "Gide Gide Fikret Otyam'ın Ardından", Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi, Ankara



BİTMEYEN BİR YOLCULUK:GİDE GİDE FİKRET OTYAM’IN ARDINDAN 

2015 yılında kaybettiğimiz ressam, yazar ve fotoğrafçı Fikret Otyam, arkasında geniş bir resim, kitap ve fotoğraf arşivi bıraktı. Türkiye’nin toplumsal, kültürel ve sanatsal birikimine eşsiz ve yeri doldurulamaz katkılarda bulunan Otyam’ın ardından, O’nu anmak üzere düzenlenen bu sergiye yaklaşık 55 sanatçı fotoğraflarıyla katılıyor.
“Bitmeyen Bir Yolculuk: Gide Gide Fikret Otyam’ın Ardından” başlığını taşıyan sergi kızları Elvan Baransel, İrep Otyam Bilgiç ve Döne Otyam’ın girişimleriyle, Çankaya Belediyesi’nin desteği ve sanatçı dostlarının işbirliğiyle hazırlandı. 
Otyam, ressamlığa bir tabelacıda gördüğü renkli boyalar ve fırçalarını görünce, fotoğrafçılığa ise abisi müzisyen Nedim Otyam’ın fotoğraf merakından etkilenerek gönül verir. Üç arkadaşıyla doğduğu yer Aksaray’da Foto Üç Yıldız’ı kurar. 1942 yılında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Aksaray’a geldiğinde aynı zamanda, Halkevi Başkanı da olan babası eczacı Vasıf Otyam’dan Halkevi’nin fotoğraf makinası, körüklü bir Folklander’ini ödünç alarak İsmet İnönü’nün fotoğrafını çeker. Böylece fotoğrafçılığa ilk adımını atmış olan Otyam, Akademiye başlasa da fotoğraf aşkından hiçbir zaman vazgeçmez.
1953-1996 yılları arasında Anadolu insanının yaşamını belgelediği fotoğraflarını "Fotoğraflarla Gide Gide" başlığı altında toplar ve sergiler. 1950’lerden itibaren çıkardığı Söyleşi/Gezi kitaplarına da aynı adı verir. “Gide Gide”.
Otyam’ın ressamlılığının yanı sıra fotoğraf ve yazarlık çalışmaları da biyografisinde önemli bir yer tutar.
Bu sergide, ulusal ve uluslar arası alanda önemli bir yere sahip fotoğrafçı ve sanatçılar Fikret Otyam anısına “Gide Gide” diyorlar.
Fotoğraf tarihçisi Engin Özendes , sanat tarihçisi Fırat Arapoğlu ve Bora Gürdaş’ın yazılarının bulunduğu bir katalog da sergiyi belgeliyor.
Fikret Otyam’ın Gide Gide kitap serileri ve fotoğraflarından ilhamla oluşturulan bu sergi, Fikret Otyam’a bir “saygı” sergisi ve böylece, fotoğrafın önemli isimlerinin, Fikret Otyam’ın “Gide Gide” kitap ve fotoğraflarından ortaya çıkan kavramsallığı altında bir araya gelmelerini sağlıyor.