past event: "Alien Self Disorder" , Tranås, Sweden





Sergi: “Alien Self Disorder”, Tranås, İsveç

Kultivera, Uppsala Literature Centre ve Türkiye Avrupa Vakfı işbirliğiyle, İsveç Enstitüsü’nün Creative Force Programı dahilinde Türkiye’den davet edilen beş kadın sanatçı ve aktivist bir aylık residency programı sonunda kollektif bir sergi gerçekleştiriyorlar. Azınlık ve kadın haklarının vurgulandığı, ifade özgürlüğü, eşitlik, insan hakları ve demokrasi gibi konuların tartışıldığı bu program çerçevesinde katılımcılar yerel sanatçı ve aktivistlerle bir araya geldi.

Her biri farklı alanlardan gelen katılımcılar ortak bir duygu deneyimi olarak bu sergiyi “alien self disorder” kavramı bağlamında oluşturuyorlar. Daha çok Afro Amerikalılara yönelik bir tanı olan bu kavramı, Na’im Akbar, bir grup insanın doğalarına ve sağ kalma içgüdülerine karşıt davranışları olarak tanımlar. Bu grubun baskın davranış biçimleri doğal ve kültürel eğilimlerini reddetmeye dayanır. Kendi yaşamlarına ve iyiliklerine ters yönde hareket etmeyi öğrenmişlerdir ve de bunun bir sonucu olarak kendilerine yabancılaşırlar. Türkiye’nin politik coğrafyasından uzak bir mesafede çalışmayı deneyimleyen katılımcılar, üretimlerinin ortak noktası olarak bu kavramda buluşuyorlar.

Sergi 13 Kasım - 12 Aralık 2015 tarihleri arasında Tranås kent kütüphanesi sergi salonunda görülebilir.

Katılımcılar: Eda Emirdağ, Gözde Robin, Eda Gecikmez, Gökçe Sandal, Seher Uysal

Açılış: 13. 11. 2015 / 18:00
Adres:Tranås Stadsbibliotek, "Smatten",Tranås, İsveç




Exhibition: “Alien Self Disorder” Tranås, Sweden

Five women artists and activists invited to Sweden by a collaborative project designed by Kultivera, Uppsala Literature Center and Turkey-Europe Foundation within the Creative Force program of the Swedish Institute, are now creating a collective exhibition at the end of the one month residency program. With particular emphasis on the rights of women and minorities; the participants came together with local artists and activists to discuss freedom of speech, equality, human rights and democracy.

The artists, each coming from different disciplines and backgrounds, are creating this exhibition in the context of “alien self disorder” as a collective experience of emotions and reflections. Coined to diagnose a mental disorder among African Americans, Na’im Akbar defines the term as “that group of individuals who behave contrary to their nature and survival. They are a group whose predominant behavior patterns represent a rejection of their natural and culturally valid dispositions. They have learned to act in contradiction to their own life and well being. As a consequence they are alienated from themselves.” After having experienced working geographically away from the political climate of Turkey, the participants chose this concept as a common meeting point for their works.

The exhibition can be visited in the Tranås city library’s exhibition hall between the dates 13 November-12 December 2015.

Participants: Eda Emirdağ, Gözde Robin, Eda Gecikmez, Gökçe Sandal, Seher Uysal

Opening: 13.11.2015 / 18:00
Adress:Tranås Stadsbibliotek, "Smatten",Tranås, Sweden