siber gnosis 5




Ve Siber Gnosis 5- dedi!

Uzun bir aradan sonra Siber Gnosis yoğun şiir ve güncel üretimleri; radikal sanat geleneğinin ülkede dile gelmemiş dehlizlerinden parıltılı filizlerle harmanlayıp okurunun karşısına çıkıyor.
5. sayının özel sürprizi ise Komet’in son şiirlerini içeren bir betiğin dergiye ek bir sunum ile okur karşına çıkması.
Derginin diğer önemli bir dosyası Amerikan avangard’ının tarihi olarak anılan Charles Henrı Ford ile yapılan nehir söyleşi. Bu önemli tarihsel belge ile Pop sanattan Beat Kuşağına, Sürrealizmden Patti Smith’e özel bir tanıklıkla aktarılıyor.
Ülkemizde pek anılmayan, karanlık ve şiddetli “Büyük Oyun/ La Grand Jeu” grubunun şairi ve önbilicisi Robert Gilbert Lecomte’un şiirsel düz yazıları ilk Siber Gnosis 5 ile dilimize kazandırılıyor. Hüseyin Bahri’nin deyişiyle Rimbaud burcunda olanlara.
Diğer bir önemli dosya ise Dada’nın haşarı çocuğu Picabia’nın biyografisinin ilk bölümüne bu sayı ile başlıyoruz. Andy Warhol ile 1978’de punk ve graffitiyi birleştirdiği kısa ama zihin açıcı mülakatı ile dergimizde. Rafet Arslan ise Maldoror Şarkıları için ruhsal kefaret yazdı..
André Breton’un 3, Chirico’nun 1 şiirinin ilk basımı yapılan son sayımızın bütünü yaşamın şiir tarafından ele geçirilmesi düşüne adandı.
Dergimiz İstanbul da Mefisto’lardan temin edilebilinir.

Kapak çalışması Alper T. İnce, sayfa tasarımızsa Eda Gecikmez tarafından yapıldı.
Özgün görseller: Komet, Eda Gecikmez, cins, Rafet Arslan, Tunç Gencer
Özgün şiirler: İlker Şaguj, Ela Dinçer, Rahman Yıldız
Öykü: Ayşe Özkan, Tunç Gencer
Çeviri: Ali Kartal, Zeynep Beler, A. Emre Cengiz, Ayşe Özkan